Czy gluten może być szkodliwy? Czy można go jeść? Jak
reagują na niego sportowcy? Odpowiedź znajdziesz w dzisiejszym poście.
Od kilkunastu miesięcy, nawet lat na półkach sklepowych ze
zdrową żywnością pojawiają się produkty ‘’bezglutenowe”. Tysiące zwykłych
ludzi, sportowców i innych osób uprawiających sport, z nastającym trendem
zmieniło swoją dotychczasową dietę na bezglutenową. Tylko po co? Co ona daje?
1. Lecz najpierw dowiedzmy się, co to jest ten cały gluten. 🧐
Wg. Wikipedii, Gluten to - mieszanina białek roślinnych,
gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy,
żyta i jęczmienia. Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w
wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu
ciągliwą konsystencję. Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla
powstającego w cieście, gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za
wzrost jego objętości podczas „wyrastania”, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo
ma porowatą strukturę. Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie
w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za
pomocą np. proszków do pieczenia lub, tak jak ciasta makaronowe, nie są w ogóle
spulchniane.
2. Czy gluten może być szkodliwy? 🍞
Gluten cechuje się wysoką zawartością sekwencji tych samych
aminokwasów – glutaminy i proliny. W konsekwencji gluten jest odporny na
trawienie przez sok żołądkowy oraz enzymy przewodu pokarmowego. Niekompletne
trawienie glutenu przez organizm powoduje, że jest on białkiem, które może
nadmiernie aktywować układ odpornościowy.
3. Jak reagują na niego sportowcy? 🏋♂⚽
Co mówią badania?
Badania Sport Performance Optimization Research Team,
przeprowadzone przez School of Health Science w Australii oraz Canadian Sport
Institute, porównały wpływ eliminacji glutenu na wysiłki sportowe. 13
zawodowych kolarzy bez stwierdzonej celiakii oraz zespołu jelita drażliwego
przestrzegało przez 7 dni jednej z diet. Różnica między jedną a drugą polegała
na zawartości glutenu. Pierwsza z nich zakładała całkowitą jego eliminację, w
drugiej sportowcy spożywali 16 g glutenu na dzień. Każdy z kolarzy wypróbował
obie diety, z 10-dniowym odstępem pomiędzy każdą z nich. Wyniki badań nie
wykazały żadnego wpływu diety bezglutenowej na osiągi sportowców. Co więcej,
naukowcy badający temat przestrzegają przed wprowadzaniem diety „gluten free” w
nieuzasadnionych klinicznie przypadkach. Może ona bowiem prowadzić do deficytów
utrudniających właściwe funkcjonowanie organizmu, w szczególności przy dużym
wysiłku sportowym. Nie chodzi tu o samo wyeliminowanie z diety glutenu, lecz o
fakt, że przejście na dietę bezglutenową ogranicza spożywanie produktów
pełnoziarnistych, które wpływają na pracę serca korzystnie. Odstawienie glutenu
najczęściej oznacza także, iż przyjmujemy zbyt mało niezbędnego błonnika
pokarmowego, a w przypadku sportowców zbyt mało węglowodanów złożonych (por.
badania naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku oraz
szpitala miejskiego Massachusetts w Bostonie (jednego ze szpitali Szkoły
Medycznej Uniwersytetu Harvarda). Wyniki ukazały się 2 maja 2017 roku w
prestiżowym czasopiśmie medycznym British Medical Journal.
Wniosek jest taki: Jeśli jesteś zdrowy, wyeliminowanie glutenu z
diety w niczym Ci nie pomoże lub podniesie twoje osiągi minimalnie ale to
bardzo mało prawdopodobne.
4. Czy można jeść gluten? 🍞🥖
Tak można, chyba że chorujesz na celiakię, ale o tym schorzeniu
zrobię osobny post 😊
Instagram: https://www.instagram.com/em_athlete_/
Link do źródła badań: https://greenpolska.com/glutenowa-sciema/
Link do źródła badań: https://greenpolska.com/glutenowa-sciema/
#sports #gluten #glutenfree #football #diet #fit
Komentarze
Prześlij komentarz