BCAA NIE DZIAŁA?!

Pewnie spotkaliście się już z założeniem że BCAA nie działa, lecz czy to prawda? Prawdy dowiecie się w dzisiejszym poście 😊

Co to jest w ogóle BCAA? 

- Wg. Wikipedii są to: Aminokwasy rozgałęzione – aminokwasy posiadające rozgałęziony boczny łańcuch alifatyczny. W grupie aminokwasów białkowych istnieją 3 spełniające ten warunek: leucyna, izoleucyna i walina. Stanowią one średnio 40% spożywanego dziennie białka.

Skąd popularność BCAA?

Pomysł, że BCAA mogą mieć wyjątkową zdolność do stymulowania syntezy białek mięśniowych została przedstawiona w latach 80 ubiegłego wieku. Dane potwierdzające tę hipotezę uzyskano z badań na szczurach, gdzie wykazano, że podanie BCAA może zwiększać szybkość syntezy białek mięśniowych (MPS, ang. muscle protein synthesis). Niestety, badania z udziałem ludzi nie potwierdziły takiego działania. Dodatkowo, niedociągnięcia metodologiczne i różnice fizjologiczne pomiędzy ludźmi a szczurami sprawiają, że badania te cechują się ograniczoną wartością merytoryczną. 

Twierdzenie, że synteza białek mięśniowych jest stymulowana przez BCAA wynika częściowo z obserwacji, że po podaniu BCAA zwiększa się wewnątrzkomórkowa sygnalizacja anaboliczna. Jednakże aktywacja anabolicznych szlaków sygnałowych może pokrywać się ze zwiększoną syntezą białek mięśniowych tylko w przypadku dostępności wszystkich aminokwasów egzogennych, które dostarczają również niezbędnych prekursorów do wytworzenia pełnego białka. Na przykład sam wzrost stężenia insuliny jest silnym aktywatorem anabolicznych szlaków sygnałowych, ale bez dostępności niezbędnych EAA nie dojdzie do zwiększonej syntezy białek mięśniowych. Odwrotnie, spożycie 3 gramów EAA stymuluje syntezę białka mięśniowego bez wpływania na aktywność czynnika inicjującego – kinazy S6 i 4E-BP1. Podsumowując ten naukowy bełkot – aminokwasy egzogenne mogą zwiększyć syntezę białek mięśniowych przy braku jakichkolwiek zmian w aktywacji czynników inicjujących, a aktywacja czynników inicjujących przy braku konsumpcji wszystkich EAA nie ma wpływu na syntezę białek mięśniowych. Kolejny argument za tym aby nie tracić kasy na BCAA.

Podsumowanie:
  -  BCAA jest kiepskim wyborem, jeżeli chcesz zahamować katabolizm po treningu.
   - BCAA nie pomoże Ci w budowie mięśni, ponieważ NIE dostarcza wszystkich aminokwasów egzogennych.
  -  Jeżeli martwisz się spadkami energii podczas długotrwałych treningów, sięgnij po węglowodany (np. kupny izotonik), nie BCAA.
  -  Po treningu spożyj białko, które w porównaniu do BCAA dostarczy wszystkich aminokwasów, przez co zahamuje rozpad białek mięśniowych oraz nasili ich syntezę.

Instagram: https://www.instagram.com/em_athlete_/

Powyższym postem sugerowałem się artykułem ekipy Dietetyki #NieNaŻarty (Polecam): http://dietetykanienazarty.pl/dlaczego-bcaa-nie-dziala/,
Podcastem Radka z Dietetyki opartej na faktach (Polecam): https://www.youtube.com/watch?v=X8GOl1098BE,
oraz licznymi badaniami:
Przegląd systematyczny badań naukowych Wolfe’a –  Wolfe RR. Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality? J Int Soc Sports Nutr. 2017 Aug 22;14:30.

Badanie, w którym porównywano niską dawkę odżywki białkowej z dodatkiem BCAA, taką samą dawkę odżywki białkowej z dodatkiem leucyny i wysoką dawkę odżywki białkowej w kontekście wpływu na MPS – Churchward-Venne TA, Breen L, Di Donato DM i in. Leucine supplementation of a low-protein mixed macronutrient beverage enhances myofibrillar protein synthesis in young men: a double-blind, randomized trial. Am J Clin Nutr. 2014 Feb;99(2):276-86

Badanie, w którym porównywano spożycie całych jaj i samych białek – rola niebiałkowych modulatorów procesów anabolicznych – Abou Sawan S, van Vilet S, West DWD i in. Whole egg, but not egg white, ingestion induces mTOR colocalization with the lysosome after resistance exercise. Am J Physiol Cell Physiol. 2018 Oct 1;315(4)

Badanie, w którym oprócz BCAA podawano argininę (w kontekście progu mleczanowego) – Matsumoto K, Koba T, Hamada K, Tsujimoto H, Mitsuzono R. Branched-chain amino acid supplementation increases the lactate threshold during an incremental exercise test in trained individuals. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2009 Feb;55(1):52-8.


Komentarze